miercuri, 16 ianuarie 2013

Planse de colorat cu albine

Planse de colorat cu albine - Din cele mai vechi timpuri albinele au fost printre insectele preferate ale oamenilor. Acestea erau crescute si inmultite de catre om pentru produsele foarte sanatoase obtinute de la acestea. Albinele produc pe langa binecunoscuta miere, si polen, propolis, ceara si laptisor de matca.

Desene de colorat cu albine - Polenul este adunat de acestea pe piciorusele din spate unde au niste peri foarte fini de care se prinde. Polenul este sursa principala de hrana a puietilor de albine, dar acesta este folosit si de om pentru ca contine foarte multe vitamine si substante nutritive si ajuta in principal sistemul imunitar al organismului. Propolisul este folosit de albine pentru a izola si dezinfecta stupul. Omul il foloseste sub forma de tinctura de propolis pentru combaterea infectilor, vindecarea ranilor, etc.

Fise de colorat cu insecte - Albina
Mierea a fost intotdeauna apreciata pentru dulceata si calitatile ei nutritive deosebite.In prezent gasim mai multe feluri de miere in functie de zonele unde au fost duse albinele in pastoral. Oamenii apreciaza foarte mult mierea de salcam. Are un gust fin, o dulceata nu foarte puternica, culoare transparenta, si nu se zahariseste. Mai gasim miere de floarea soarelui. Aceasta se zahariseste foarte repede si are o dulceata mai puternica. Cea mai des intalnita este mierea poliflora sau de campie culeasa de albine pe parcursul verii si inceputul toamnei.


In zilele noastre, familile de albine sunt crescute si intretinute de stupari. Mai multe familii de albine formeaza o stupina. Albinele locuiesc in stupi, pe rame special construite de stupari cu foite de ceara pe care albinele doar cladesc celulele hexagonale. Stupul de albine are o structura foarte complexa, constituita pe ierarhii unde fiecare albina stie ce are de facut. Astfel in stup gasim sefa stupului, matca, care depune ouale pentru inmultirea albinelor. Ea este urmata de albinele doici, care au grija de ouale depuse de regina pentru ca acestea sa ajunga viitorii pui. Urmeaza apoi albinele culegatoare care aduna nectarul si polenul pentru puiet. Acestea iasa din stup si zboara pe distante foarte mari, pana la 3 kilometri pentru a gasi polenul, orientandu-se dupa pozitia soarelui si gasind intotdeauna drumul spre casa. In stup mai exista albinele sacagite. Ele se ocupa de aducerea apei in stup pentru prelucrarea mierii si polenului si hranii pentru puiet. Mai sunt albine care se ocupa de paza stupului pentru ca viespii sau alte insecte sa nu poata intra in stup. Pentru ca puietul sa se dezvolte bine in stup trebuie mentinuta o anumita temperatura constanta. Pentru acest lucru la urdinis (intrarea si iesirea din stup) se pot observa grupuri de albine care ventileaza stupul cu aripile lor. Nimic nu ar fi posibil daca nu ar exista trantorii care sa fecundeze regina pentru a putea depune oua. Acesta este unicul lor scop in stup, acesta este motivul pentru care au primit acest nume, doar mananca si lenevesc. Toamna tarziu, cand stupul se pregateste de iernat acestia sunt dati afara de catre albine pentru ca sunt mari consumatori iar rezervele stupului sunt limitate. Totul este doar pentru a putea supravietui.


Toate ouale depuse de regina sunt la fel, dar in functie de marimea celulei si hrana care este data, din oul respectiv poate iesi o albina normala, trantor sau regina-matca. Stupii se inmultesc in momentul in care numarul de albine a crescut foarte mult si atunci se mai creste o regina care va roi (va pleca) si isi va cauta un loc unde sa-si cladeasca un nou stup. Acest lucru se intampla doar daca stuparul nu este atent la evolutia albinelor. Daca el observa acest comportament atunci va face personal aceasta despartire a stupului in doi stupi. Astfel va scoate o parte din rame impreuna cu cea pe care se afla regina care urmeaza sa iasa si cu o parte din albine. In felul acesta stuparul va obtine doi stupi care se vor dezvolta pentru ca regina va observa ca a scazut foarte mult numarul de albine. Inmultirea stupilor se face pe timp de vara cand culesul este foarte bogat si hrana este multa.

Niciun comentariu: